Vijf, vier, drie, twee, één! Gelukkig nieuwjaar!

Vijf, vier, drie, twee, één! Gelukkig nieuwjaar!

Laat vuurwerk over aan professionals en geniet zelf van de feestvreugde!

Vuurwerk is een traditie met oud op nieuw maar houdt risico’s in. Elk jaar krijgen we te maken met heel wat ‘vuurwerkslachtoffers’: feestvierders lopen – soms zware – brandwonden op, er kan zelfs brand ontstaan. Ook voor (huis)dieren is het afsteken van vuurwerk zeer schrikwekkend.

Veilig vuurwerk bestaat dus niet. Koop en gebruik het daarom niet zelf, maar laat het over aan de professionals. Verschillende gemeenten organiseren een vuurwerkshow om het nieuwe jaar in te luiden. Geniet van het spektakel en vergeet je kinderen niet te beschermen met gehoorbescherming tegen de luide knallen en hoge fluittonen.


Vuurwerk en huisdieren: Niet altijd de beste vrienden!

Voor veel mensen is de eindejaarsperiode inderdaad een gezellige tijd. Maar voor huisdieren kan dit echter angst en onrust veroorzaken. Eenzelfde angstgedrag als ze bij een onweer of bliksem vertonen.

Stress bij huisdieren kan zich op verschillende wijze uiten. Sommige katten proberen weg te vluchten om een rustig plekje te vinden waar ze zich kunnen verstoppen. Bijvoorbeeld onder een kast of onder een bed. Honden kunnen hard blaffen, janken, rondjes gaan rennen of wegvluchten. Andere kunnen ineengedoken gaan zitten, zonder aanleiding in het huis beginnen plassen of in de mand zitten trillen.

4 TIPS VOOR ALS HET VUURWERK BEGINT

  1. Laat uw huisdier niet alleen tijdens vuurwerk. Veel dieren zien hun baasjes als bron van zekerheid. Belangrijk is om u gewoon te gedragen, zoals u altijd bent. Door dit normale gedrag zal uw hond of kat zich meer gesteund voelen, en dus minder stress krijgen.
  2. Sommige dieren voelen zich comfortabel in de badkamer, in de bench of onder een deken. Laat het zelf een veilige plek uitzoeken. Als uw kat of hond behoefte heeft om weg te kruipen, laat het dan toe.
  3. Probeer in het huis een rustige omgeving te creëren. Rolluiken naar beneden, gordijnen dicht, zachte achtergrondmuziek of tv laten spelen.
  4. Leid het dier af : door ermee te spelen, koekjes te geven, aandacht te geven. Daar begint u best mee voordat het vuurwerk begint.

Campagnebeeld:


Banner:


Andere beelden:


In de media: