Rookmelders? Een kinderspel!

Rookmelders? Een kinderspel!

Rookmelders? Een kinderspel!

Woningbranden in België eisen enorm veel slachtoffers. Naast het vermijden van brandrisico’s in en om de woning is het belangrijk om te investeren in voldoende rookmelders. Veel te weinig mensen weten dat als er ’s nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!

Aan de hand van deze 9 eenvoudige stappen weet je welke rookmelders je moet kiezen, hoe je de rookmelders ophangt, onderhoudt en vervangt.

Check je woning op mogelijke brandrisico’s en bepaal zo het aantal rookmelders. In een gezinswoning kom je al zeer snel tussen de 5 en 8 rookmelders uit.

In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Zorg er in elk geval voor dat de rookmelders in afgelegen kamers hoorbaar zijn in je slaapkamer. Deze rookmelders kan je op een simpele manier draadloos met elkaar verbinden.

Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar. Opgelet: kies bij gekoppelde rookmelders ook voor een 10-jarige batterij.

Lees de handleiding en volg de voorschriften van de fabrikant.

Zoek de vervaldatum op je rookmelders. Noteer deze alvast een maand op voorhand in je e-agenda. Zo denk je er tijdig aan om nieuwe rookmelders te kopen.

Hang de rookmelders zo dicht mogelijk boven je brandrisico’s maar hou rekening met mogelijke valse alarmen, niet te dicht bij een lamp/hoek/ventilatie,…

Test maandelijks je rookmelders door op de testknop te duwen. Opgelet: zijn je rookmelders hoorbaar tot op de slaapkamer in je diepe slaap?

Ontstof één keer per maand je rookmelders. Gebruik de zachte borstel van je stofzuiger en verwijder zo het stof. Het is zo gebeurd.

Om de goede werking van je rookmelders te garanderen is het van levensbelang om deze na 10 jaar te vervangen. Rookmelders hebben immers een beperkte levensduur om rook te kunnen detecteren. Na 10 jaar zijn de rookmelders van binnen zo vuil dat ze niet meer correct werken.

Download infographic