Wie zijn wij?

Leef Brandveilig is een gezamenlijk project van VZW Oscare, Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant, Hulpverleningszone Zuid-Oost, Hulpverleningszone Meetjesland, Brandweer WesthoekTaxandria, Brandweerzone Vlaams-Brabant West, Brandweer West-Vlaanderen, Hulpverleningszone Rivierenland, BIN Kenniscentrum, Hulpverleningszone Noord-Limburg, Hulpverleningszone Oost en Brandweer Zone Rand. Samen kunnen we komen tot minder brandwonden en meer brandveiligheid.


De Familie Van Vlam

Er is bewust gekozen voor een brandveilige familie, de familie Van Vlam, die brandveilig leven wil promoten, preventietips geeft, met de focus op het belang van voldoende rookmelders en een vluchtplan. De familie Van Vlam bestaat uit grootouders, ouders, (klein-)kinderen en de hond Fikkie. Bedoeling is om vanuit dagelijkse situaties en gebeurtenissen de verschillende brandveilige thema’s aan te kaarten en brandveilige boodschappen mee te geven. Doe zoals de familie Van Vlam en Leef Brandveilig.

 


Peter Van Rossum en Arne Dewaet

 

Peter Van Rossum (Oscare vzw) en Arne Dewaet (Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant) vormen een dynamisch duo. Samen zorgen ze voor de tekeningen en teksten van Leef Brandveilig. Brandveiligheid kent voor beiden geen weekends of vakantie. Samen gaan ze voor minder brandwonden en meer brandveiligheid.

 

 

 

 

 

Onze missie

Jaarlijks zijn er in België 20.000 woningbranden waarvan heel wat met dodelijke afloop.

Uit de brandpreventiemonitor 2018 van vzw Anpi en FOD Binnenlandse Zaken blijkt dat slechts 1 op 4 Belgen denkt aan brandveiligheid. 13% ligt helemaal niet wakker van rookmelders in huis. In Vlaanderen hangen slechts in 64% van de woningen één of meerdere rookmelders, vaak slecht of helemaal niet onderhouden. Slechts 1 op de 4 Belgen heeft een vluchtplan.

In 2021 vielen er 50 dodelijke slachtoffers door woningbranden. Vele van deze woningbranden en slachtoffers kunnen voorkomen worden. En jij kan daarbij helpen. Brandveiligheid is immers de verantwoordelijkheid van iedereen! Dus ook van jou! Leef brandveilig!


Bekijk de meest recente cijfers hier