Er zijn heel wat rookmelders op de markt. Je vindt ze in veel vormen en kleuren. Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar. Ze zijn iets duurder maar je hoeft de batterijen gedurende 10 jaar niet te vervangen. Je haalt de zogezegde meerprijs er dan ook makkelijk uit. Bovendien loop je niet het risico om de levensduur van de rookmelder te overschrijden en om een nacht zonder werkende rookmelder door te brengen.
In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Zorg er in elk geval voor dat de rookmelders in afgelegen lokalen, bijvoorbeeld een berging of garage, hoorbaar zijn in de slaapkamer. Deze rookmelders kan je op een simpele manier draadloos met elkaar verbinden. Kies ook hier voor een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar.
Wist-je-datjes over rookmelders:
- Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN 14604.
- Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar.
- Plaats in elke kamer een rookmelder.
- In de badkamer, de keuken en de garage is er te veel kans op vals alarm. Voorzie daarom een rookmelder in de omgeving van deze plaatsen.
- Installeer de rookmelders volgens de voorschriften van de fabrikant.
- Test je rookmelders één keer per maand door op de testknop te drukken.
- Hou je rookmelders stofvrij.
- Vervang je rookmelders om de 10 jaar.
Campagnebeeld:
Actualiteit:
In de media:
- 02/03/2018 – RADIO2 – https://radio2.be/de-inspecteur/rookmelders-wat-welke-waar