Senioren

Brandveilig leven voor senioren

Een woningbrand kan altijd en overal ontstaan. Ook bij senioren, zeker nu zij steeds langer zelfstandig blijven wonen. Het is dan ook uitermate belangrijk dat zij overtuigd worden van het belang van voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan.

Het plaatsen van voldoende rookmelders en het uitwerken en bespreken van een vluchtplan zorgen ervoor dat men tijdig de woning kan verlaten wanneer er brand uitbreekt. Het belang hiervan mag niet onderschat worden. In 2016 vielen in België minstens 78 doden door woningbranden. Opvallend is dat 40% (of 2 op 5) van de dodelijke slachtoffers ouder was dan 65 jaar: deze groep is oververtegenwoordigd in de brandstatistieken.
Ouderen hebben vaker een verminderde zintuiglijke waarneming (zien, horen, ruiken, voelen). Bovendien is een deel van hen minder mobiel, waardoor zij minder snel naar buiten geraken. De boodschap van “voldoende rookmelders en een voorbereid vluchtplan” is zeker ook voor ouderen van toepassing.

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!

We geven graag nog eens de algemene boodschap mee: Rookmelders redden levens!

Brandveiligheid begint met voldoende rookmelders. Wist jij dat als er ’s nachts brand uitbreekt je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden? Als je slaapt, ruik je immers niets.


Enkele tips voor rookmelders:


Met een ingeoefend vluchtplan raak je weg!

Bij brand heb je maar 3 minuten om buiten te geraken! Daarom is het ook belangrijk om vooraf na te denken over een vluchtplan. Je kan het volgende toepassen in je eigen huis:
  • Bespreek vooraf wat jullie gaan doen als er een rookmelder afgaat. Besef dat branden zeer snel gaan en dat je weinig tijd hebt. Het is dus belangrijk om voorbereid te zijn.
  • Steek de sleutel op de deur of leg of hang deze in buurt ervan.
  • Hou de vluchtroute, de trappen en de gangen vrij van spullen en fietsen.
  • Sluit zoveel mogelijk deuren op de weg naar buiten. Op die manier wordt de brand zo veel mogelijk opgesloten en krijgt deze zo weinig mogelijk zuurstof.
  • Verzamel buiten op een vooraf afgesproken plaats.
  • Zorg eerst dat jullie allemaal buiten zijn en bel dan pas naar de brandweer via het gratis nummer 112.
  • Ga vooraf ook na welke alternatieve vluchtroute je hebt. Dit kan via een buitentrap of terras zijn.
  • Heb je geen vluchtroute, sluit zoveel mogelijk deuren en begeef je naar het venster aan de straatzijde. Laat via 112 weten op welke verdieping je je bevindt.

Belangrijk is dat je de verschillende stappen overloopt met al je gezinsleden. Brandveiligheid is immers de verantwoordelijkheid van iedereen.


Project beeld:

 


Project flyer:

   


Project banner:


Gerelateerde campagnes:

Brandveilige kerstdagen!

Rijmen en dichten om brandveiligheid toe te lichten!